Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 11:53 - АНТИНУКЛЕАРНИ АНТИТЕЛА
Автор: laboratoriaramus Категория: Други   
Прочетен: 9676 Коментари: 0 Гласове:
0Антинуклеарните антитела (ANA) са група антитела, които се образуват от имунната система на организма, когато той не успява адекватно да разграничава „свои“ от „чужди“ компоненти. Тези автоантитела атакуват собствените на организма клетки, като причиняват симптоми на тъканно или органно възпаление, ставни и мускулни болки и умора. Доказването на антинуклеарни антитела е маркер за автоимунен процес и се свързва с възникването на някои автоимунни заболявания най-вече като системен лупус еритематозус (СЛЕ).

Положителният резултат от ANA скрининг предполага наличието на автоимунно заболяване, но не е категоричен маркер за поставяне на диагноза. Лекуващият лекар трябва да успокои своите пациенти от възможността за неверен резултат, но да бъде бдителен за развитие на признаци и симптоми, които биха могли да предполагат автоимунно заболяване.
Честотата на фалшиво положителни резултати се увеличава с възрастта. Около 95% от пациентите с лупус имат положителен ANA тест. Ако се наблюдават симптоми като артрит, пеперудообразен обрив на лицето или автоимунна тромбоцитопения, това предполага наличието на лупус. В случаи като този, позитивния ANA тест е потвърдителен за наличие на автоимунно заболяване. Два допълнителни теста за специфични типове антитела, като Anti-dsDNA и Anti-Sm, могат да бъдат извършени за да се потвърди диагнозата и да се изясни хода на заболяването.

Други състояния, при които може да има положителен АНА скрининг включват:
• Синдром на Сьоринген: за потвърждение може да се назначи ANA профил и да се проследи титъра на антитела срещу anti-SS-A (Ro) anti-SS-B (La).
• Склеродермия (системна склероза): за потвърждение на дифузната форма, която е най-често срещана. Назначава се ANA профил и се следи нивото на anti-Scl-70 антитела.

Позитивен резултат от ANA скрининг може да бъде наблюдаван при хора с ревматоиден артрит, дерматомиозит или полиомиоза и други автоимунни състояния.

В лаборатория "Рамус" могат да се проведат такива изследвания. За целта е необходима серумна проба, взета в стандартна епруветка или епруветка, съдържаща сепарационнен гел. Резултатите от теста са готови в рамките на пет работни дни, след взимане на пробата.Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: laboratoriaramus
Категория: Други
Прочетен: 153205
Постинги: 43
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30